Racercykel test-guide:
De bedste cykler til landevej og off-road

Baseret på vores research og analyser Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

udvalgte produkter
Baseret på analyse
Udarbejdet af research-specialister Bag Adventuresports er et specialiseret hold af eksperter indenfor forbrugsgoder, hvis fornemmeste opgave er at give dig den bedste vejledning til at finde det bedste produkt til dit behov.
ANNONCER Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Det er en god tid på året, når foråret og cykelsæsonen skydes i gang. Der er ikke noget bedre end at trille racercyklen ud på asfalten og sætte ud i det blå.

Uanset om du cykler for sjov eller træner op til løb, så skal udstyret være i orden, for at du får den bedste oplevelse ud af cykelturen. Hvis cyklen trænger til en udskiftning, er der en række ting, det er godt at være opmærksom på, inden du svinger dankortet.

Gode overvejelser, inden du skal købe ny racercykel:

  • Formål: Hvad skal du bruge cyklen til? Skal den være god til fladt eller bakket terræn? Skal den bruges til ræs eller søndagsturen?
  • Materialevalget: Hvad skal den være lavet af? Aluminiumsstel er typisk billigere end kulfiberstel, der til gengæld er lettere.
  • Bremserne: Hydrauliske bremser er den letteste udgave, mens skivebremser giver dig større kontrol over bremsningen og giver dig mulighed for at skifte til tykkere dæk.
  • Størrelse: Det vigtigste er at få en cykel, der passer til din højde, smidighed og siddestilling, så du får så høj komfort som muligt samtidig med du får en god aerodynamik.

Vi har fundet 7 fede racercykler, som eksperter og forbrugere anbefaler. De er vurderet på type, aerodynamik, materialer og udstyr samt kørefornemmelsen. Vi præsenterer dig for fordele og ulemper samt anmeldernes kommentarer om alle cyklerne.

Hvis du er på udkig efter en begyndervenlig racer eller en let og hurtig model, kan du finde vores anbefalede cykel inden for de forskellige kategorier her på listen.

OBS: tidligere udvalgte produkter, som enten ikke er tilgængelige længere eller er udsolgte. Vi er opmærksomme på problemet og er i fuld gang med at lave ny research, så du kan få et overblik over de bedste produkter på markedet inden længe - de er lige om hjørnet.

Vores udvalgte racercykler

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De bedste i test-guiden 2023:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter på Adventuresports

Vores research team har gennemgået markedet og fundet nogle af de bedste produkter og forhandlere lige nu. Vi har partnerskaber med de fleste store forhandlere, og selvom disse kan have indflydelse på udvalget af produkterne i artiklen, beror vores anbefalinger endeligt på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

    1
  • Officielle og uvildige tests af produkter
  • 2
  • Kundeanmeldelser
  • 3
  • Specifikationer, egenskaber, fordele og ulemper ved produktet
  • 4
  • Garantier, service og omdømme hos forhandleren
  • 5
  • Viden om præferencer hos vores læsere

Vi holder disse parametre op imod pris og kvalitet og kommer med vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig. Det er vigtigt at være opmærksom på, at rækkefølgen af produkter ikke er en rangering af produkterne, men nærmere en gennemgang af nogle af markedets bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Sådan vælger du en racercykel

Hvilken type cykling skal du bruge den til?
Det første, du skal overveje, inden du køber ny cykel, er hvad du skal bruge cyklen til. Skal den bruges til ræs og hurtig kørsel eller skal den bruges til hyggelige ture, hvor du kan bevæge kroppen og få hjerterytmen op? Er det en erstatning for bilen eller er det en sæsonbetonet fritidsinteresse?

Typer af cykler
Der er overordnet set tre typer racercykler:

  • Allround cykler er den type cykel, du ofte ser i de store cykelløb, fordi de kan bruges på forskellige slags terræn. Den forsøger at balance letvægt, stivhed, komfort og aerodynamik, så du kan køre effektivt på vejene.
  • Aerodynamisk landevejscykler minder meget om allround cyklen, men her er der prioriteret let vægt, så du får den mest aerodynamiske køreoplevelse. De er et oplagt valg, hvis du skal køre på fladt terræn.
  • Endurance cykler tager alsidigheden fra allround cyklen og gør den mere komfortabel. Designet er mere afslappet, der er færre gear for at du kan køre nemmere opad, og styringen er mere stabil. Begyndercykler læner sig oftest op ad denne kategori.

Selvom mange cykler kan placeres nemt i de tre kategorier, så er mange cykelproducenter begyndt at indtænke alsidigheden, så du for eksempel kan skifte til bredere dæk, få flere gear eller prioritere komforten uanset hvad.

Steltype
Aluminiums- eller stålcykler er typisk de mest budgetvenlige i forhold til kulfiber eller titanium. Selvom kulfiber eller titanium ofte vejer mindre end aluminium, er det ikke kun materialevalget, der tæller, men også hvordan det er brugt. Hvis et aluminiumsstel har et godt design, kan den være lige så god som eller bedre end en carbonramme, så det er ikke givet på forhånd, at din nye cykel skal være lavet af kulfiber.

Formen på stellet spiller også ind. Hvis du skal cykle ofte og længe, er en sportsgeometri optimal. Her sidder du mere oprejst på cyklen og kan styre mere afslappet.

Hvis du skal køre ræs, skal du gå efter en performancegeometri. Her skal du være mere fleksibel og udstrækt over cyklen, så du forbedrer aerodynamikken. Denne type cykel har ofte et stivere stel, lettere hjul og en højere pris.

Cykler med flade stænger minder meget om sportscykler, men her sidder du endnu mere oprejst. Det er et populært valg til pendlere eller hvis du ikke forventer at sidde på rammen. Det er et godt valg til nybegyndere og let øvede cyklister.

Bremsetype
Cykler kan have hydrauliske bremser eller skivebremser. Hydrauliske bremser er den letteste udgave og sparer på den overordnede vægt på cyklen.

Skivebremser giver dig større kontrol over bremsningen og er særdeles gode på våde veje. Med denne type bremser har du også mulighed for at skifte til tykkere dæk.

Hjul
Det kan være svært at kende forskel på de forskellige hjul, men der er en række ting, der er gode at holde øje med.

Hold øje med bredden, hvor tendensen i øjeblikket hælder mod mindst 19 mm bredde. Hjulet skal være solidt bygget med gode eger. Hvis hjulene vejer mere end 1,6 kg er de til den tunge side. Begyndercykler har typisk hjul på omkring 2 kg.

Gearskifte
Ofte så betyder det noget for ydeevnen, hvor mange penge du bruger på gearene. Jo mere budget du afsætter til gearene, desto jævnere og lettere vil de være. Rigtig mange cykler på markedet har Shimano, SRAM og Campagnolo dele.

Størrelsen er vigtig
Når du cykler på landevejene, sidder du typisk i den samme stilling i lang tid af gangen, så derfor er det vigtigt at finde en cykel med høj komfort. Det stammer ofte fra størrelsen på cyklen, der skal passe til din højde og bygning. Mange sælgere skriver anbefalet personhøjde på de forskellige størrelser, så du får købt den rigtige.

Udover højden vil din fleksibilitet og form påvirke, hvordan du sidder på cyklen. Hvis du for eksempel ikke er særlig fleksibel, er en aggressiv racercykel ikke vejen frem. Derudover foretrækker de fleste cykelryttere en mere afslappet køreposition, men prøv dig frem, indtil du finder den rigtige for dig.

Læs mere her: Cycling TipsReiBicycling

5 tips til landevejscykling og træning

1. Hold det simpelt
Cykeltræning behøver ikke være kompliceret. Det vigtigste er, at bruge tid på cyklen. Så er det knap så vigtigt, hvor intensivt eller hvor længe du træner – det kan du oppe med tiden.

2. Hav det sjovt og find din disciplin
Hvis du er nybegynder, er det nemt at sætte urealistiske mål fra start. Prøv i stedet at have det sjovt med processen. Prøv forskellige teknikker og discipliner, indtil du finder den, du foretrækker. Meld dig til løb, så du kan se, om det er noget for dig. Udvælg forskellige ruter med forskelligt fokus, så du får afprøvet det hele, inden du sætter dig fast på en bestemt træningsform.

3. Sæt dig nogle klare mål, inden du hyrer en træner
Når du bliver mere hjemmevant på en cykel, kan det være, at du har et ønske om at nå højere, end hvad du kan selv. Så kan du med fordel hyre en træner, der kan skubbe dine grænser, så du bliver bedre. Inden da er det vigtigt, at du har en klar idé om, hvad du gerne vil opnå sammen med træneren, så tiden ikke bliver spildt.

4. Glem ikke resten af kroppen
Hvis du skal være en dygtig cykelryter, er det ikke kun benene, du skal træne. Sørg for at træne hele kroppen, så du har en stærk core. Find eventuelt en anden sportsgren, som du også nyder, hvor du får gang i andre muskler, så det ikke føles som kedelig træning, når du egentlig helst bare gerne vil ud på cyklen.

5. Hold styr på diæten
Du behøver ikke nødvendigvis have et specifik diæt for at klare dig godt på cyklen. Det vigtigste er, at spise moderat, holde dig fra fastfood i cykelsæsonen og ikke spise lige inden cykelturen.

Læs mere her: Liv Cycling

Vedligehold af din racercykel

Hjul, dæk og styr

  • Sørg for at tjekke dæktrykket hver gang, du skal ud og cykle. Så kan du holde øje med, om dækkene skal have mere luft, så du får den bedste performance.
  • Tjek alle skruer og bolte, så du er sikker på, at der ikke sidder én løs et sted, der kan sætte en stopper for cykelturen. Husk også at tjekke, at styret ikke sidder for løst.
  • Løb dækket over og tjek, om der skulle være nogle revner, som skal lappes.
  • Hvis tapen på styret er revnet eller beskidt, skal du huske at skifte det regelmæssigt. Så får du det bedste greb om styret og derved større kontrol over cyklen.
  • Tryk på bremserne for at tjekke, at de virker.
  • Tjek, at pedalerne er som de skal være, så dine sko klikker korrekt ned i dem.
  • Du skal også jævnligt tjekke, at krankene er tilpas stramme.

Kæden

  • Tør kæden over med en ren klud én gang om ugen. Så fjerner du støv og snavs, der kan forhindre det i at køre glat rundt. Gearene på en racercykel er mere sensitive i forhold til mountainbikes, så de skal have mere pleje.
  • Giv kæden olie efter du har rengjort den. Sørg også for at give olie til remskiverne, så de ikke knirker.

Opbevaring

  • Inden du skal opbevare cyklen for vinteren, skal du tørre kæden af for olie, så det ikke står og bliver klistret i opbevaringen.
  • Vask cyklen med vand og sæbe. Sørg for at tørre den over med rent vand til sidst, så der ikke sidder sæberester nogen steder.

Læs mere her: ReiWikiHowCyclist

Beskrivelse af kilder og tests

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests

Ekspert- og testkilder

Cycling Weekly

Cycling Weekly er et britisk magasin, der siden 1891 har skrevet om, hvad der rør sig indenfor cykling. Magasinet skriver om nyheder indenfor cykelverdenen, guider dig til at få det meste ud af din træning, og anmelder produkter, så du får købt de rigtige produkter til dine behov. Cycling Weekly har anmeldt følgende produkter:

Du kan læse anmeldelsen af Cannondale CAAD 13 Disc 105 her.

Du kan læse anmeldelsen af Specialized Allez Sport her.

Du kan læse anmeldelsen af Giant Contend SL her.

Road.cc

Road.cc er et online nyhedssite, der henvender sig til cykelentusiasten. De bringer nyheder om alt, hvad der rører sig inden for cykelsporten samt uddybende anmeldelser og købsguides til cykler, ekstraudstyr og tøj. Du kan også læse tips om sundhed, kost og træning. Road.cc har anmeldt følgende produkter:

Du kan læse anmeldelsen af Cannondale CAAD 13 Disc 105 her.

Du kan læse anmeldelsen af SCOTT Contessa Speedster Gravel 25 her.

BikeRadar

BikeRadar  er et online magasin, der tester produkter indenfor cykling såsom cykler, reservedele, tøj og tilbehør. De giver også råd omkring vedligehold og træning, så du får det meste ud af dit udstyr. BikeRadar har anmeldt følgende produkter:

Du kan læse anmeldelsen af Bianchi Sprint Ultegra her.
Du kan læse anmeldelsen af Specialized S-Works Aethos her.
Du kan læse anmeldelsen af Specialized Roubaix Expert her.

Kundeanmeldelser

Google

Google er en af verdens mest anerkendte og benyttede søgemaskiner, der nu også har en række andre tilbud, services og produkter til brugerne. Google har et stort brugerunivers, hvor brugerne kan give anmeldelser til både produkter såvel som kulturtilbud, restauranter og øvrige services. Forbrugerne på Google har anmeldt følgende produkter:

Du kan læse anmeldelsen af Specialized Allez Sport her.
Du kan læse anmeldelsen af Specialized S-Works Aethos her.
Du kan læse anmeldelsen af Specialized Roubaix Expert her.

FAQ

Hvilken racercykel er den bedste?
Cannondale CAAD13 Disc 105 er den bedste cykel på vores liste. Den kan bruges til flere formål og så har den et meget robust stel. Designet er stilrent og tidløst med indvendig kabelføring. Du får 22 gear og hydrauliske skivebremser, der er god til det danske klima, hvor vejene nogle gange er våde.
Du skal overveje, hvilken type cykel, du gerne vil have. Materialevalget og udformingen har en påvirkning på ydeevnen. Overvej, om du foretrækker hydrauliske eller skivebremser og hvor mange gear, du skal bruge til din disciplin.
Hvordan får jeg det meste ud af min cykel?
Hold din træning simpel, så du synes det er sjovt. Sæt dig nogle realistiske mål, som du kan opnå alene eller sammen med en træner. Sørg for at træne hele kroppen og ikke kun benene, så får du mest ud af din træning. Hold din diæt konsekvent og undlad at spise lige før et løb.
Hvordan får jeg min cykel til at holde længe?
Sørg for at holde cyklen ren for støv og snavs. Tør kæden over med en ren klud og giv den og remskiverne olie. Tjek at alle bolte og møtrikker er strammet og at bremserne virker. Opbevar cyklen indenfor, så den er beskyttet fra vind og vejr.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme