Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Guide:
Vores bud på de bedste luftgevær til entusiasten

Baseret på vores research og analyser Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

udvalgte produkter
Baseret på analyse
Udarbejdet af research-specialister Bag Adventuresports er et specialiseret hold af eksperter indenfor forbrugsgoder, hvis fornemmeste opgave er at give dig den bedste vejledning til at finde det bedste produkt til dit behov.

I Danmark er det helt lovligt at skyde med luftgevær uden jagttegn, så længe det har en kaliber på under 4,5 mm. Der kan være mange gode grunde til, at et luftgevær er en god investering. Du kan både bruge det til at skyde til måls for sjov, på konkurrenceplan eller eliminere skadedyr let og bekvemt på afstand.

Hos Adventuresports.dk har vi samlet nogle af de bedste luftgeværer, du kan få på markedet. Der er både prisvenlige begynder-modeller og mere professionelle udgaver i oversigten, så alle kan være med. Vi håber, du bliver inspireret og klogere på hvilket luftgevær, der passer til dine behov. Du får 9 rigtig gode bud.

OBS: tidligere udvalgte produkter, som enten ikke er tilgængelige længere eller er udsolgte. Vi er opmærksomme på problemet og er i fuld gang med at lave ny research, så du kan få et overblik over de bedste produkter på markedet inden længe - de er lige om hjørnet.

Vores udvalgte luftgeværer

Seneste ændring:

Vi har rykket Hatsan Bullmaster til outlet sektionen.

Vi har rykket Hatsan Model 125 Sniper til outlet sektionen.

Vi har rykket Weihrauch HW 100 S FSB til outlet sektionen.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De bedste i test-guiden 2023:

Bemærk, vi har ikke kunne finde uvildige tests i dette emne, og har primært analyseret på kundens egen "test" af produktet i form af alle de kundeanmeldelser, vi har kunne finde om de pågældende produkter, og holdt op imod produktdata og pris.

Købsguide: Det skal du se efter, når du køber et luftgevær

Vi har præsenteret dig for en række af forskellige luftgeværer, så nu er det op til dig at vælge den rigtige. Med mange valgmuligheder kan det være svært at overskue, hvad der i virkeligheden lever op til dine behov. Vi har lavet en udførlig købsguide, der kommer omkring de allervigtigste ting, du skal overveje, før du køber et luftgevær. Med guiden kan du lettere finde ud af, hvilken model der passer til dine behov, så du kan komme i gang med at træne dit øjemål og sigte.

Med gas, fjeder eller pumpe

Fælles for luftgeværer er, at de bruger lufttryk til at sende haglet ud af løbet med voldsom fart. Der findes forskellige måder at skabe trykket på i våbenet, og der er fordele og ulemper ved alle mulighederne.

 • Et luftgevær med fjeder er den helt klassiske model. Våbenet har en fjeder, der skal spændes, når du lader det med hagl. Fjederen sidder i spænd, indtil du trykker på aftrækkeren, og den komprimerede luft i fjederkammeret frigøres.
  Fordelen ved et fjederdrevet våben er, at du ikke skal have gas liggende på lager, og at du nemt kan affyre hurtigt efter igen.
  Problemet med fjedre i luftgeværer er, at de skaber rekyl. Skal du skyde til måls meget præcist, vil du have mere besvær med at ramme plet, hvis dit gevær har en fjeder indvendigt, fordi rekylen får sigtet til at skride.
 • Et luftgevær med gasstempel bruger gas, ofte CO2, til at skabe lufttryk. Geværet har et kammer, du fylder op med gassen, indtil der er tryk nok til at skyde haglet ud af løbet.
  Fordelen ved gas er, at du nemt kan fylde gas på og komme i gang med at skyde. Ulempen er, at du skal have gas liggende, så du kontinuerligt kan fylde kammeret op, når det har mistet pusten.
 • PCP, Pre-Charged Pneumatic, er det sidste nye indenfor luftgevær. Med et PCP-drevet gevær skal du bruge en almindelig håndpumpe eller en dykkerflaske til at fylde luft i luftkammeret.
  Trykket kommer op på cirka 200 bar, og hver gang du skyder, vil trykket i geværets luftkammer falde. Du skal derfor kontinuerligt fylde luft på dit våben, hvis du vil vedligeholde den korrekt, så trykket aldrig kommer under 100 bar i kammeret. Ulempen er derfor ved PCP’ere, at du skal have enten en pumpe eller dykkerflaske liggende, så du ikke ender med at bruge geværet med for lavt tryk.

Lydniveau

Lydniveauet på skud kan være et vigtigt element, når du leder efter et luftgevær. Skal du bruge dit luftgevær på din egen grund, men i nærheden af naboer, kan det være afgørende, om dit luftgevær har lyddæmper eller ej. Flere modeller i oversigten har integreret lyddæmper, så de ikke har samme høje lyd som modeller uden.

Bor du derimod midt ude i ingenting, kan lydniveauet være ganske ligegyldigt, medmindre det er for dine øres skyld. Du kan eventuelt bruge et par ørepropper, hvis lyden generer dig meget.

Materialer og konstruktion

Med mange forskellige modeller på markedet i alle prisklasser, kan materialer og konstruktion være noget, du bruge til at finde den rigtige udgave.

Plastik er meget brugt til moderne luftgeværer, og i dag er modellerne i plastik både hårdføre og behagelige at bruge. En model hovedsagligt i plastik vil også være lettere at bære og skyde med.

Du kan også investere i et flot gevær med skæfte i træ. Træ har en lækker overflade, og visuelt vil dit luftgevær se mere tiltalende med elementer af træ. Træ og metal har en helt anden tyngde end plastik, så det lægger ekstra vægt til dit våben.

Let at lade

Hvis du er begynder, er brugervenlighed vigtigt, hvis du skal blive fortrolig med dit luftgevær. Der er forskel på, hvor lette de forskellige udgaver er at lade, alt efter om løbet skal knækkes, eller du bare kan fylde hagl i et magasin.

Når du skal lære at lade dit våben, så er det en god ide at starte med en let og brugervenlig udgave. Når du er fortrolig med ladning og våbenet generelt, kan du altid rykke op til mere komplicerede modeller.

Design

Designet af luftgeværet er en smagssag, og det er derfor op til dig, om du foretrækker et strømlinet design eller ønsker klassiske detaljer i træ. Et meget kompliceret design med mange funktioner er ikke oplagt til begynderen, så er du helt grøn indenfor våben, kan du starte med en meget simpel og overskuelig model.

Pris

Komplicerede kvalitetsluftgeværer vil unægteligt være dyrere end de mere simple og begyndervenlige modeller. Dit budget kan være afgørende for, hvilket luftgevær du har mulighed for at investere i.

Hvis du skal bruge dit luftgevær i baghaven for sjov, er det ikke nødvendigt med en meget dyr, præcis, og professionel udgave. Skal du derimod deltage i konkurrencer, kan det være en gode ide, at du vælger en dyrere kvalitetsmodel.

Vi har medtaget både billigere og dyrere modeller i vores store oversigt over de bedste modeller på markedet. Du kan derfor let finde en udgave, der passer til dit budget.

Kender du til lovgivningen?

I Danmark er det helt lovligt at købe, have og anvende et luftgevær, så længe du er over 18 år gammel, og kaliberen ikke overstiger .17 svarende til 4,5 mm. Du kan derfor uden problemer både købe og bruge et af luftgeværerne i vores oversigt, da ingen af dem overstiger 4,5 mm.

Så snart kaliberen overstiger 4,5 mm, så er der andre regler og love, du skal efterleve. Hvis du vil erhverve, besidde og anvende luftgeværer over 4,5 mm, så skal du have jagttegn ifølge Bekendtgørelse of lov om våben og eksplosivstoffer. Hvis du ikke har jagttegn, er våbenet ulovligt og kan blive fjernet af politiet.

Det er dog de færreste almindelige danskere, der har brug for et luftgevær med en kaliber over 4,5 mm. Et luftgevær på 4,5 mm kan fint benyttes både til skydetelte, konkurrencer og i baghaven.

I vores oversigt over nogle af de bedste luftgeværer på markedet, har vi kun medtaget modeller med en kaliber på .17 svarende til de lovlige 4,5 mm. Du kan derfor sagtens vælge en af vores oversigts modeller, hvis du vil være helt sikker på, det er lovligt at have.

Må man gå på jagt med et luftgevær?

De fleste luftgeværer, du kan købe i Danmark, har en kaliber på maksimalt 17. eller 4,5 mm. I oversigten finder du også kun modeller, der er lovlige for den almindelige dansker over 18 år at købe. De samme regler gælder ved anvendelse af harpuner til undervandsjagt.

Modeller med en kaliber på 4,5 mm eller derunder er ikke lovlige til jagt. Kaliberen er for lav til, at det er forsvarligt at skyde for at dræbe med sikkerhed. Derfor skal du udelukkende bruge en kaliber 4,5 til at skyde til måls med, om det er i baghaven, i forlystelsesparken eller til skydekonkurrencer.

Hvis du vil jage med dit luftgevær, skal du op i en højere kaliber på .22 eller 5,5/5,6 mm. Med en kaliber .22 må du jage smådyr og regulere bestanden af tyrkerduer, rugduer, kragefugle og stære. Det kræver dog jagttegn, hvis du vil gå på jagt med dit luftgevær, der overskrider en kaliber på 4,5 mm. Når du har taget jagttegn, må du skyde både med kraftigere luftgeværer med en kaliber over 4,5 mm og mange andre skydevåben, der er beregnet til jagt.

FAQ

Hvilke luftgevær er bedst i test?
Vi har hos Adventuresports.dk udvalgt nogle af de bedste 9 luftgeværer på markedet, der har scoret højt i tests. Du kan derfor vælge en af oversigtens modeller, der er bedst i test.
Hvor må man skyde med luftgevær?
Som udgangspunkt må du skyde på din egen private grund med et 4,5 mm luftgevær, så længe du er sikker på ikke at ramme andre levende væsener, dyr eller mennesker, med skuddet.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme