Liggeunderlag Test 2021 – de 6 bedste liggeunderlag til din næste tur

Af Redaktionen | Sidst opdateret 7. October 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

Vi skaber overblik ved at samle priser, anmeldelser og tests ét sted.

Når du skal overnatte i naturen, er et liggeunderlag det vigtigste grej, du kan have med dig udover en god sovepose, naturligvis. 

Et blødt og robust underlag er vigtigt, så du undgår rygproblemer eller besvær med at sove på turen. 

Det er også vigtigt, at du vælger det liggeunderlag, som matcher dine behov bedst muligt. Overvej for eksempel hvor meget vægt, du vil slæbe rundt på, hvilket terræn underlaget skal holde til, størrelse og så videre.

Markedet for liggeunderlag er efterhånden enormt, fordi udendørsaktiviteter er stigende i popularitet. Derfor er det heller ikke altid lige nemt at finde rundt i de mange forskellige produkter. 

Her på siden har vi lavet en oversigt over de bedste liggeunderlag i test 2021. Læs med, og bliv klogere på, hvilket liggeunderlag der passer bedst til dig:

Hvad skal du være opmærksom på, før du køber et liggeunderlag?

Når du er på jagt efter et nyt liggeunderlag, er der en række ting, som er vigtige at overveje. 

 • Gå efter kvalitet og god tykkelse, så du slipper for ondt i ryggen
 • Vær altid opmærksom på r-værdien. Den fortæller, hvilke temperaturer liggeunderlaget egner sig til
 • Find et underlag, som matcher dit formål. For eksempel er et letvægts-liggeunderlag bedst til dig, som er backpacker. Det er knap så tungt på ryggen.
Our favorite
SynMat HL fra Exped
best for price
Neoair XTherm Regular fra Therm-A-Rest
Premium Selection
Dreamboat Single fra Outwell

Vi skaber overblik ved at samle priser, anmeldelser, ekspertråd og tests ét sted. Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet

SynMat HL fra Exped – Bedste liggeunderlag i test

Our Favorite

SynMat HL fra Exped

Liggeunderlaget SynMat HL er kåret som bedst i test hos Pricerunner. Her roser de særlig produktet for at være utrolig lav i vægt. 

SynMat HL har også fået fine anmeldelser af Gearlab Outdoors, som tester udendørs grej. De giver det samlet en score på 65. Det er en ganske fin rating, men dog lavere end de giver de øvrige liggeunderlag fra Therm-A-Rest, som du også finder her i testen. 

De gode anmeldelser skyldes særligt, at liggeunderlaget fra Exped er det bedste letvægtsunderlag på markedet. Det vejer kun små 365 gram og er det absolut letteste liggeunderlag i testen.

Den lette og praktiske pakkestørrelse gør den perfekt til backpacking og vandreture, fordi du med den lette vægt skåner ryg og skuldre mest muligt.

i samarbejde med PriceRunner

 

Udvalgte specifikationer:

 • Letvægt 
 • Isoleret med syntetisk mikrofiber
 • Holder varmen ned til minus 6 grader
 • Pumpepose medfølger 
 • Tykkelse på 7 cm.

Et ekstra plus er, at liggeunderlaget er meget lydløst. Det vil sige, at hvis du er typen, som ellers generes af knirken og støj fra underlaget om natten, så er det en stor fordel. 

Exped SynMat HL har en smart pumpepose, som gør liggeunderlaget særlig nemt af puste op. 

Liggeunderlaget er komfortabelt og blødt, og det holder til temperaturer ned til minus 6 grader. Det gør det egnet som et tre-sæsons-liggeunderlag. Vær derfor opmærksom på, at det ikke egner sig til den hårdeste frost. 

Et punkt, hvor liggeunderlaget møder kritik, er, at det kan være en udfordring at pakke liggeunderlag og pumpepose ned i den medfølgende pakpose. Det kan være en ulempe, når du skal hurtigt videre fra sted til sted.

Desuden lyder endnu et kritikpunkt fra Pricerunner på, at luften er forholdsvis svær at få ud af liggeunderlaget, når du skal til at pakke det hele sammen. 

Liggeunderlaget SynMat HL er perfekt til dig, som ønsker så let og minimal en oppakning som overhovedet muligt. Samtidig går det ikke på kompromis med komfort. 

Neoair XTherm Regular fra Therm-A-Rest – Bedste liggeunderlag med dobbelt lag

BEST FOR PRICE

Neoair XTherm Regular fra Therm-A-Rest

Liggeunderlaget XTherm Regular får rigtig gode anmeldelser med på vejen både fra siden The Broke Backpacker og OutdoorGearLab. 

Sidstnævnte giver dem en overall score på hele 77 point, hvilket er den højeste score fra GearLab af liggeunderlag fra Therm-A-Rest i hele testen. 

Der er rigtig mange gode grunde til, at liggeunderlaget fra Therm-A-Rest scorer så højt hos anmelderne. 

Therm-A-Rest er kendt for sin altid høje kvalitet og innovative produktudvikling. Det bliver også tydeligt i testen, hvor vi har flere liggeunderlag fra brandet med. 

De har opdateret deres ventilsystem, så du får endnu nemmere ved at komme luft i madrassen og trække luften ud igen, når du skal pakke gearet sammen. 

i samarbejde med PriceRunner

 

Udvalgte specifikationer:

 • Letvægts-helårsmadras
 • Materiale af nylon og polyester
 • R-værdi på 6,9 gør den egnet til frostgrader
 • Pakpose og reparationsgrej medfølger
 • Tykkelse på 6,4 cm.

Liggeunderlaget XTherm Regular egner sig i høj grad som en helårs-luftmadras. 

Med den bedste isoleringsteknologi holder madrassen på varmen selv i ekstremt frostvejr. Den har den absolut højeste r-værdi i hele testen, hvilket betyder, at den holder bedst på varmen af alle liggeunderlag i testen. 

Vil du være sikker på et liggeunderlag, som helt sikkert holder på varmen, så er det altså XTherm Regular, du skal gå efter.

XTherm Regular har en høj funktionel inflations- og deflations-ventil. Med den opdaterede ventil får du et liggeunderlag, som puster sig op tre gange hurtigere end de tidligere udgaver af madrassen. 

Liggeunderlaget her er desuden et letvægtsliggeunderlag. Det er specielt en fordel for dig, som skal på backpacking eller vandretur. Den fylder desuden kun meget lidt, når den er pakket sammen i tasken. 

Du puster nemt og hurtigt madrassen op med den medfølgende pakpose, som også fungerer som pumpe. 

Madrassen er den absolut dyreste i testen, men den får også nogle af de bedste anbefalinger samt en lang række kvaliteter og praktiske funktioner.

Du er altså sikret value for money med madrassen fra Therm-A-Rest. 

Dreamboat Single fra Outwell – Komfortabelt selvoppusteligt liggeunderlag i skum

PREMIUM SELECTION

Dreamboat Single fra Outwell

Betyder komfort særlig meget for dig? Så er Dreamboat Single et godt bud på et liggeunderlag til dig.

Hos både Pricerunner og Packwild får madrassen særlig ros for dens høje komfort. Det skyldes blandt andet, at madrassen har en tykkelse på hele 12 cm. Det er den absolut tykkeste model i hele liggeunderlag-testen. 

Pricerunner lægger stor vægt på komfort, som det største plus ved liggeunderlaget her. Vil du beholde følelsen af at sove i en seng, så er det et godt bud.

i samarbejde med PriceRunner

 

Udvalgte specifikationer:

 • Høj komfort
 • Materiale i 100 % polyester
 • R-værdi på 2,8 om sommeren og 4,7 om vinteren
 • Tykkelse på 12 cm
 • Bærepose medfølger.

Liggeunderlaget består af det bløde materiale polyester, som føles behageligt mod din krop. Et ekstra plus er størrelsen. Det er et særligt stort liggeunderlag, så du har fin mulighed for at brede dig ud om natten uden at tumle ud over kanten.

Med sin varmeregulerende skumkonstruktion og tykkelsen fungerer madrassen optimalt til alle fire årstider. 

Madrassen har to sider til henholdsvis sommer- og vinterbrug. På den måde kan du holde dig kølig med den ene side og varm med den anden, afhængigt af dit behov. 

Der er en tydelig markering, som viser, hvilken side der passer til sommer- og til vinterbrug. 

I modsætning til de andre liggeunderlag i testen, så er Dreamboat Single tungere at slæbe rundt på. Underlaget vejer hele 2,9 kg. Det gør det uegnet til ture, hvor du skal bære bagagen rundt i længere tid.

Til gengæld er det perfekt til dig, som vægter komfort og varme højt. Det er egnet til dig, som er bil-campist, eller som forbliver på samme sted, når du er på tur.

Efter liggeunderlaget XTherm Regular er liggeunderlaget Dreamboat Single det dyreste i testen.

NeoAir Xlite fra Therm-A-Rest – Godt allround i liggeunderlag-test

NeoAir Xlite fra Therm-A-Rest

Liggeunderlaget NeoAir Xlite er et letvægtsunderlag, som ikke går på kompromis med varme eller komfort.

Det får rigtig fine anmeldelser som et overall-letvægtsunderlag af Halfwayanywhere.com. Outdoor Gearlab kårer det som topvalg i kategorien letvægtsunderlag. Sidstnævnte giver dem en overall score på hele 76, hvilket er en høj score.

Liggeunderlaget er meget slidstærkt og holdbart. Det er fremstillet med en teknologi, som fanger varmestrålingen fra kroppen, og som sørger for at holde dig varm hele natten.

Det egner sig godt som et helårs-underlag, så du kan bruge det selv i den kolde vintertid.

i samarbejde med PriceRunner

 

Udvalgte specifikationer:

 • Allround letvægt med høj komfort
 • Materialer i nylon og polyurethan
 • R-værdi på 4,2
 • Vægt på 340 kg
 • Tykkelse: 6,4 cm.

Ligesom det tidligere nævnte liggeunderlag fra Therm-A-Rest får du med NeoAir Xlite et opdateret ventilsystem, som sørger for at puste din madras op tre gange hurtigere end de ældre modeller. Den er også en hel del hurtigere til at puste luften ud igen.

Der er få kritikpunkter fra anmelderne af NeoAir Xlite, men Outdoor Gearlab nævner dog, at liggeunderlaget er i den dyre ende. Samtidig er underlaget ikke det største, så er du typen, der har brug for meget plads om natten, så overvej at gå en størrelse op.

Comfort Plus Self Inflating fra Sea to Summit – Selvoppusteligt liggeunderlag

Comfort Plus Self Inflating fra Sea to Summit

Det smarte selvoppustelige liggeunderlag fra Sea to Summit får gode anmeldelser af Popular Mechanics, der kårer dem som redaktørens topvalg. 

Hos Amazon.com får liggeunderlaget også en høj rating af brugerne med næsten fulde fem stjerner.

Liggeunderlaget fra Sea to Summit er et luksuriøst, men nødvendigt gear til camping. Med sin ekstremt høje komfort mærker du ikke forskel fra seng og liggeunderlag.

Liggeunderlaget er ganske vist i large, men det er fremstillet i et meget kompakt design. Det fylder derfor ikke særlig meget, når du har pakket det sammen i den medfølgende pakpose.

i samarbejde med PriceRunner

 

Udvalgte specifikationer:

 • Fantastisk komfort
 • Materiale i stræk-polyester
 • R-værdi på 4,1
 • Multifunktionel ventil
 • Vægt: 1.195 gram.

Comfort Plus Self Inflating egner sig fint i brug til næsten hele året. Det kan sagtens bruges i den kolde vintertid, men det egner sig ikke til ekstremt frostvejr med en standard r-værdi på 4,1.

En fordel ved liggeunderlaget er den multifunktionelle ventil. Ventilen sørger for, at liggeunderlaget puster sig selv hurtigt op. Du kan indstille ventilen, så underlaget ikke trækker luft ind, når du pakker det sammen. 

Underlaget er ikke specielt let i sin vægt, så skal du bære rundt på oppakningen i lang tid, egner det sig ikke til turen. Derimod er det perfekt til camping, hvor I bliver på en destination i længere tid.

Som et plus er underlaget fremstillet i slidstærkt og skridsikkert materiale. Du risikerer derfor ikke, at det skøjter rundt på jorden, når du bevæger dig. 

Liggeunderlaget ligger i den laveste prisklasse i testen.

LuxuryMap fra Therm-A-Rest – Selvoppusteligt liggeunderlag med høj komfort

LuxuryMap fra Therm-A-Rest

Therm-A-Rest LuxuryMap er af Wirecutter kåret som det bedste liggeunderlag til bil-campister med sin ekstremt høje komfort. 

Liggeunderlaget scorer også forholdsvist højt hos Outdoor Gearlab, som giver det en overall score på 70. 

Begge anmeldelser lægger vægt på den høje komfort, du får med liggeunderlaget fra Therm-A-Rest, som har en tykkelse på hele 7,6 cm. Du får simpelthen den mest naturlige følelse med liggeunderlagets søvnoverflade.

Formen på underlaget er i et rektangulært snit. Det betyder, at du har bedre plads at boltre dig på.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

1.399,00 DKK

Udvalgte specifikationer:

 • Høj komfort
 • Tykkelse: 7,6 cm
 • Skridsikkert på begge sider 
 • Vægt på 1.900 gram
 • Meget blødt overflademateriale
 • Pakpose medfølger.

Liggeunderlaget er fremstillet i et holdbart materiale, men det er altid en god ide at være opmærksom på, om du lægger dit underlag på skarpe objekter som sten og kanter.

Et stort plus er, at det er fremstillet i et materiale, som afviser fnug og snavs bedre end rivaliserende underlag.

Med en høj r-værdi egner liggeunderlaget sig rigtig fint til hele året. Det holder fint på varmen, selv i en kraftig omgang kulde. 

Det er udviklet med det nye TwinLock-system som de øvrige liggeunderlag fra Therm-A-Rest i testen. Det betyder, at også det her underlag puster sig op tre gange hurtigere end før, og det har et luftudslip, som er fem gange hurtigere end tidligere.

Modellen egner sig ikke så godt til backpackere, som skal bære rundt på bagagen i lang tid. Underlaget har en forholdsvis høj vægt, som vil gøre det trættende at bære rundt på.  

Køb produktet, når du skal på bil-camping, lejrtur eller bo i shelter. Så er du sikker på at sove dejligt og behageligt uden at blive generet af den hårde jord. 

FAQ:

Hvilket liggeunderlag er det bedste?

Dit valg af liggeunderlag afhænger altid af, hvilket formål det skal tjene til. 

Er du backpacker, eller skal du vandre i længere tid, så er SynMat HL fra Exped et godt bud på en letvægtsmodel med høj komfort. 

Omvendt kan du gå efter en af de tungere modeller, hvis du skal på camping, sheltertur eller måske en telttur, hvor I opholder jer samme sted i længere tid. 

I så fald kan LuxuryMap fra Therm-A-Rest eller Dreamboat Single fra Outwell være to bud på rigtig komfortable modeller med gode anbefalinger med på vejen. 

Hvad skal jeg overveje, inden jeg køber liggeunderlag?

Overvej, hvilket klima du skal bruge liggeunderlaget i. Liggeunderlagene i testen har forskellige r-værdier, og det har stor betydning for, hvilke temperaturer de kan klare. 

En høj r-værdi er til de kolde vintre, og en r-værdi på 6 eller derover holder på varmen i ekstrem frost. En r-værdi på omkring 4 er standard, og så kan du bruge det stort set hele året. 

Desuden skal du overveje, hvad du skal bruge liggeunderlaget til. Er det til backpacking, telttur, camping osv.? Det betyder nemlig noget for, for eksempel hvilken vægt, du bør gå efter.

Hvor meget koster et liggeunderlag?

Liggeunderlagene på markedet svinger utrolig meget i pris. Du kan få billige underlag til under hundrede kroner, men så er de heller ikke mere værd end en ubekvem nats søvn. 

Liggeunderlagene i testen ligger alle omkring eller over de tusinde kroner. Det kan virke af meget, men husk på, at det har stor betydning for din søvnoplevelse. Investerer du i et liggeunderlag med god komfort, vil din ryg og nakke helt sikkert takke dig. 

Som et ekstra plus kan et kvalitetsliggeunderlag holde i ganske lang tid, hvis blot du er opmærksom på, at det ikke lægges oven på meget skarpe objekter som sten.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi har gjort os umage for at finde og udvælge de bedste liggeunderlag i test til dig. Testene, vi bruger, er foretaget af eksperter og ud fra forbrugeres egne anmeldelser. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af flere forskellige produkter, så du har et bredt udvalg at vælge imellem, og så du kan finde det, som passer til dit behov. I vores arbejde har vi benyttet os af følgende tests og ekspertkilder:

The Broke Backpacker:

The Broke Backpacker er en rejseblog af blogger Will Hatton, som har en lang personlig erfaring med udendørs rejser og backpacking. 

Her kan du se testen af Neoair XTherm Regular fra Therm-A-Rest: https://www.thebrokebackpacker.com/thermarest-neoair-xtherm-sleeping-pad/

Outdoor Gearlab:

Hos outdoorgearlab.com har de en mission om at give brugeren verdens bedste anmeldelser af udendørs grej. 

Gearlab udvælger produkter i de forskellige kategorier.

Herefter køber de produkterne i butikkerne, præcis som brugeren ville gøre selv. Så tester de personligt produkterne.

De giver produkterne en score med en uddybende forklaring, og kårer så de bedste til sidst.

Gearlab går altså i høj grad op i en fair bedømmelse af produkterne, og de har et solidt kendskab til udendørs grej.

Du kan se testen af SynMat HL fra Exped her:
https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/sleeping-pad/exped-synmat-hl-m

Her kan du se testen af Neoair XTherm Regular fra Therm-A-Rest, som fik højeste score hos Gearlab:
https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/sleeping-pad/therm-a-rest-neoair-xtherm

Se testen af NeoAir Xlite fra Therm-A-Rest lige her: https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/sleeping-pad/therm-a-rest-neoair-xlite

Se testen af LuxuryMap fra Therm-A-Rest her:
https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/camping-mattress/therm-a-rest-luxury-map

Halfwayanywhere.com:

Halfway Anywhere er en side skabt af en blogger, som hedder Mac. 

Han er et friluftsmenneske, som særligt hiker i bjergene. 

Ud fra sin personlige erfaring anmelder han de produkter, som han synes er de bedst egnede til udendørs brug.

Her kan du se testen af NeoAir Xlite fra Therm-A-Rest: https://www.halfwayanywhere.com/gear/review/therm-a-rest-neoair-xlite-review/?doing_wp_cron=1614274265.4703769683837890625000

Popular Mechanics:

Popular Mechanics er et etableret magasin for videnskab og teknologi samt gør-det-selv. Det er ejet af virksomheden Hearts. 

Testen, som vi har brugt her på siden, er skrevet af skribent Adrienne Donica. I testen gennemgår skribenten, hvordan de personligt har testet liggeunderlaget, og de gennemgår en lang, uddybende forklaring om fordele og ulemper ved produktet.

Se testen af Comfort Plus Self Inflating fra Sea to Summit lige her: https://www.popularmechanics.com/adventure/outdoor-gear/a33235525/sea-to-summit-comfort-plus-si-review/ 

Wirecutter:

Wirecutter er et websted for produktanmeldelse. Det er ejet af New York Company.

Testen er skrevet af to skribenter, som personligt har testet i alt 15 forskellige liggeunderlag. De har både brugt dem til backpacking, bil-camping samt på almindeligt stuegulv. 

Begge skribenter har stor personlig erfaring med udendørslivet, og de er kvalificerede til at anmelde udendørs udstyr. 

Her kan du se testen af LuxuaryMap fra Therm-A-Rest: https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/best-sleeping-pads-for-backpacking-and-car-camping/

Amazon.com

Fra Amazon.com har vi benyttet os af ratings baseret på brugernes egne anbefalinger. Vi har taget udgangspunkt i rating og brugernes anmeldelser af produktet.

Se testen af Comfort Plus Self Inflating fra Sea to Summit her:
https://www.amazon.com/Sea-Summit-Comfort-Plus-Sleeping/dp/B07Y5NPGWT

Packwild:

Packwild er en tysk side, som anmelder forskelligt udendørs-grej. 

Du kan finde testen af Dreamboat Single fra Outwell her:
https://www.packwild.de/test/outwell-dreamboat/

Pricerunner:

Pricerunner er Danmarks største sammenligningstjeneste, og den opdateres jævnligt.

Hos pricerunner kan du sammenligne priser og læse anmeldelser for enormt mange produkter. 

Priserunner tester også selv en række produkter inden for forskellige kategorier, og vi har brugt testen af liggeunderlag. 

Her har de kåret SynMat HL fra Exped som bedst i test. Du kan se testen af alle liggeunderlag lige her: https://www.pricerunner.dk/test/liggeunderlag#4225098

Andre relevante test:

Udover et godt liggeunderlag, så kommer du ikke langt uden en sovepose, der kan holde dig varm under de kolde nætter. Soveposerne kommer også med en lang række forskellige funktioner og egenskaber ligesom liggeunderlag. Mangler du hjælp til at finde en optimal sovepose, så læs med her.

Når du skal på backpackning eller vandretur, så får du rigtig mange kilometer i benene. Det kræver et par solide vandrestøvler i god kvalitet, så du ikke får ømme fødder. Her kan du se en test af de bedste vandresko lige nu. Du kan også læse testen af de bedste vandresko her.

For at fuldende udstyret er en lommelygte en rigtig god og praktisk ide til de mørke aftener og nætter. Her finder du vores test af de bedste lommelygter.

Denne side er anmeldt af: Noah L. Nilsson Rating 5/5

Om skribent