Guide til den bedste fryse-tørrede mad:
De 4 bedste feltrationer til de aktive

Baseret på vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

4 udvalgte produkter
Baseret på analyse
Udarbejdet af research-specialister Bag Adventuresports er et specialiseret hold af eksperter indenfor forbrugsgoder, hvis fornemmeste opgave er at give dig den bedste vejledning til at finde det bedste produkt til dit behov.
ANNONCER Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Det er ekstremt vigtigt at have proviant med på lange ture, som kan give dig energi. Vi mener, at gode feltrationer skal have flere kvaliteter – det skal ikke fylde særlig meget, det skal kunne holde længe og det skal være lækkert. Vi har kigget forskellige feltrationer og provianter igennem og samlet fem lækre varianter af frysetørret mad.

Bliv inspireret herunder, og find det bedste frysetørret mad til din næste tur.

Det skal du overveje, når du køber frysetørret mad:

  • Sørg for et godt og varieret mix af frysetørret mad, så du f.eks. både har morgenmad, frokost, aftensmad og snacks.
  • Tag altid højde for eventuelle allergener – gennemtjek hellere ingredienslisten én gang for meget.
  • Vælg gerne noget frysetørret mad med de smagsvarianter, du holder ekstra meget af, så du kan se frem til en ekstra forkælelse efter dagens dont i vildmarken.
  • Sammensæt en menu, hvor du får dækket dit næringsindtag – tænk på, at du bruger langt flere kræfter på outdooreventyret end til hverdag og derfor også skal spise en del mere.
  • Medbring gerne en vis mængde frysetørret mad, der kan tilberedes både med og uden kogende vand. Vælg også gerne varianter med en kortere tilberedningstid, hvis du får slået lejr lidt for sent eller har brug for næring i en fart.

arrow-more

Redaktionens anbefalinger

Hunter Pot frysetørret mad - Billig frysetørret mad i stor portion

En Hunter Pot fra det tyske Travellunch er en dejlig smagsoplevelse, når du har vandret eller været udenfor hele dagen. Det er en af de større portioner her på vores liste, men mænd bør ligesom ved de andre feltrationer supplere med kartofler eller ris for at blive mætte.

Hunter Pot frysetørret mad
  • Tilberedes på 5-10 min
  • God balance
  • Vægt: 250 gram

Mere om Hunter Pot frysetørret mad

SPECIFIKATIONER

  • Tilberedning: 5-10 minutter
  • 250 gram
  • Næringsrigt måltid
  • Har en flot balance mellem energi, protein og kulhydrater

Hunter Pot har også været præsenteret ved en stor test fra outside.dk. Her fik retten en god bedømmelse. En anmelder beskriver blandt andet, at Hunter Pot er god til prisen. En anden fremhæver, at retten har god konsistens. Flere af anmelderne vælger denne ret som en stærk anden plads i den store test.

Travellunch har generelt et stort udvalg af frysetørrede retter. Der er både retter med og uden kød, og de indeholder alle den perfekte balance mellem energi, proteiner og kulhydrater

Med en Hunter Pot sparer du også på opvasken, da hele retten forberedes i posen. Du skal tilføje kogende vand og lade det stå i 5-10 minutter. Derefter kan du spise direkte fra posen.

Fordele og ulemper ved Hunter Pot frysetørret mad

Fordele

  • Nem tilberedning/opbevaring
  • Spækket med proteiner og kulhydrater
  • Findes både i en vegetar- og kødvariant

Ulemper

  • Instruktionerne kunne være bedre
  • Der skal gerne bruges mindre vand end nævnt

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Balkan Risotto frysetørret mad - feltration med god smagsbalance

Du vil nyde en god Balkan Risotto fra Trek’n Eat, da den smager fint og giver en god fylde i maven Det er en risret, som er inspireret af Balkan. Retten indeholder derfor ris, oksekød granulat og lækre krydderurter.

  • Neutral smag
  • Naturlige ingredienser
  • 190 g

Mere om Balkan Risotto frysetørret mad

SPECIFIKATIONER

  • Tilberedning: 10 minutter
  • 190 gram
  • Risret med Balkantouch
  • Dejlig neutral smag
  • Lækre og naturlige ingredienser

Hos Hikinginfinland har de lavet en videoserie, hvor de anmelder forskellig frysetørret mad. Balkan Risotto er også blevet anmeldt og får af Hikinginfinland en solid score. Generelt er anmelderen positiv over for retten, og fremhæver blandt andet, at den er neutral i sin smag. Den er altså ikke oversaltet eller har for mange krydderier. Det kan du naturligvis selv tilføje, hvis det er det, som du foretrækker.

For at gøre Balkan Risotto fra Trek’n Eat klar, skal du tilsætte 460 ml. kogende vand. Derefter skal du blot vente 10 minutter, og så kan du spise retten. Det kræver ikke så meget, så derfor er Balkan Risotto et oplagt valg til din næste vandretur.

Fordele og ulemper ved Balkan Risotto frysetørret mad

Fordele

  • Naturlig smag og ingredienser
  • Godt forhold mellem kød og ris
  • Ingen farvestoffer, konserveringsmidler og smagsstoffer

Ulemper

  • Højere pris

Mexican Casserole Proviant - feltration som giver god mæthed og varme

Når du er ude i det blå for at gå, kan det ofte være koldt. Det gælder i hvert fald i de danske egne. I det tilfælde er det oplagt at lave en ret, som du kan varme dig på. Til det kan vi anbefale den lækre Mexican Casserole fra Blå Band. Det er en velsmagende ret med linser og kartofler. Retten her er ikke frysetørret, men det betyder bare, at du endda kan spise den kold. Du kan blive mæt og få energi, selvom du ikke har mulighed for kogende vand eller anden varme. Hvis du ønsker din ret varmet, kan du gøre det på flere måder. Det kan varmes ved at putte posen i kogende vand, men du kan også varme det op i en gryde eller på panden

  • Kan spises kold
  • Vægt: 430 g
  • Store stykker grøntsager

Mere om Mexican Casserole Proviant

SPECIFIKATIONER

  • Kan også spises som en kold ret
  • 430 gram som færdigret
  • Mættende og varm – med bl.a. linser og kartofler
  • Gode aromaer af karry og tomat
  • Store stykker af kartofler og gulerødder

Den mexicanske kasserolle ret får en god anmeldelse fra det svenske outdoormagasin Utemagasinet. Anmelderen roser den gode aroma af karry og tomat, særligt smagen af gulerod og linser fremhæver anmelderen, da de ingredienser skiller sig ud i retten. Det beskrives også, at retten giver mæthed og varme.

Fordele og ulemper ved Mexican Casserole Proviant

Fordele

  • Vegetarisk og vegansk produkt
  • Kan nydes både koldt og varmt
  • Stor portion fyldt med kulhydrater og proteiner

Ulemper

  • Større pakke (fylder mere i oppakningen)

Vegetar Couscous - Vegetar frysetørret mad til vandreturen

De proteiner din krop har brug for, når du er aktiv, behøver ikke komme fra kød. Generelt er kød noget, som mange mennesker er begyndt at skære ned på. Adventure Food har lavet en lækker vegetar couscous, som er en velsmagende valgmulighed, som vi anbefaler dig, hvis du er vegetar, prøver at skære ned på kød eller hvis du bare generelt har lyst til at prøve noget nyt. Retten indeholder couscous, rød peber, ærter, tomat, løg og krydderier. Den har en generelt sød smag, men en virkelig god konsistens.

  • Vegetarisk
  • Sød smag
  • Tilberedes på 8 minutter

Mere om Vegetar Couscous

SPECIFIKATIONER

  • Tilberedning: 8 minutter
  • 154 gram
  • Vegetarret med sød smag
  • God konsistens
  • Smart indpakning

Vegetar couscous fra Adventure Food er også blevet testet af det svenske outdoor magasin Utemagasinet. De vurderer, at retten ser flot ud og har en mild og neutral smag. De tilføjer, at retten er aldeles sød grundet ærter, peberfrugt og rosiner. Anmelderen anbefaler derfor, at maden krydres med eksempelvis hvidløg, chili eller karry.

For at lave denne vegetar couscous skal du benytte kogende vand, og derefter trækker retten sig klar på omkring 8 minutter.

Du kan nemt lave retten i den pose, som den kommer i. Der er lavet en smart aftegning i form af en linje, der indikerer, hvor meget vand der skal i retten.

Posen er også udstyret med en lynlåsfunktion, som gør, at maden kan trække uden at blive kold. Når retten har trukket, kan du også spise den direkte af posen. Det kan være enormt praktisk, hvis man er aktiv på sine udendørseventyr. Her gælder det om at pakke så lidt som muligt. Med den smagfulde vegetar couscous behøver du kun en ske eller gaffel ud over selve pakken med mad og vand.

Fordele og ulemper ved Vegetar Couscous

Fordele

  • God konsistens
  • Næringsrige ingredienser
  • God for fordøjelsen, booster energiniveauet

Ulemper

  • Indeholder gluten

Hvordan bliver frysetørret mad lavet?

Frysetørret mad bliver lavet fra frys, hvor dette frosne indhold bliver fordelt i bakker. Dernæst kører producenterne varerne i en hærdetunnel, hvor det bliver yderligere frosset ned. Frysetørringsprocessen starter derefter ved, at produktet ryger i frysetørringsovne, hvor maden langsomt opvarmes, så der udvikles damp fra retten. Dampen søger mød kolde rør, som fryser den på ny. Væsken fra maden bliver trukket helt ud i processen. Det er en langsom procedure, men når den er færdig, så er retten frysetørret.

Kan man selv frysetørre mad til vandreturen?

Det kan være enormt nemt at vælge købt frysetørret mad som en løsning, men du kan sagtens lave det selv. Det kan være en billigere løsning, men til gengæld kræver det også et stykke arbejde at skulle lave det fra bunden. Den nemmeste måde selv at lave mad, som er frysetørret, kræver en dehydrator. Her skal du fordampe vandet, som er i din mad. En dehydrering kan også lykkes med en varm vindueskarm eller en ovn, hvis du ikke lige har en dehydrator i skabet. Det må dog ikke blive for varmt.

Hvad er fordelene ved frysetørret mad?

En af de helt store fordele ved frysetørret mad er, at det smager nøjagtig som det gjorde før, det var frysetørret. Den måde, maden frysetørres på betyder, at det ikke mister vitaminer, mineraler, smag, farver m.m. Det er fordi, vandet fjernes fra maden bed at tage dampform, og det kan vitaminer og smagen ikke. Derfor er det stadig et sundt og nærende måltid, du har med på farten. Det er nemt og hurtigt at rehydrere maden igen.

Udover smagen er en af de helt store fordele, at det er nemt at have med på farten. Frysetørret mad er meget let, så det ikke lægger unødvendig vægt i din baggage. Det kræver ikke nedkøling i køleskab, så det kan nemt tages med på vandretur eller opbevares i spisekammeret. Det betyder også, at det holder rigtig længe og kan holde sig friskt i flere måneder og i nogle tilfælde år.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests

Ekspert- og testkilder

Outsite.dk

Websitet Outsite.dk er et dansk forum for friluftsentusiaster, hvor det er muligt at registrere sig som bruger og deltage i de forskellige indlæg.
Outsites anmeldelse af frysetørret mad bygger på en uhøjtidelig smagstest uden de helt store testkriterier, bortset fra pris, smag og konsistens. Testvinderen er Wilderness Stew fra svenske Blå Band.

Læs anmeldelsen her

YouTube

Vi linker til forskellige præsentationsvideoer på YouTube, hvor det er muligt at få et endnu mere nuanceret billede af de forskellige frysetørrede retter.
I dag kan alle brugere – private såvel som virksomheder – uploade eget videoindhold, bl.a. med præsentationer af, hvordan den frysetørrede mad smager ude i naturen.

Hikinginfinland.com

Hiking In Finland er en blog, der blev opstartet af Hendrik Morkel tilbage i 2009. Visionen var at skabe en engelsk blog, der primært fortalte om backpackerlivet i Finland.
Hiking In Finland har produktanmeldt Balkan Risotto og er glade for den neutrale smag spækket med et næringsrigt indhold. Det bliver dog også nævnt, at portionen hører til blandt de største og derfor måske kan fylde lidt for meget i oppakningen.

Anmeldelsen er udført den: 17. oktober 2017
Læs anmeldelsen her

Utemagasinet

Utemagasinet er et af Sveriges største magasiner inden for friluftsliv og blev udgivet for første gang i 1980. I dag udgives der 10 numre årligt.

Magasinet står bag en større test af frysetørret mad, hvor produkterne Mexican Casserole Proviant og Vegetar Couscous indgår. Et af de primære testkriterier er selve smagen. Vegetar Couscous bliver rost for den milde smag, der med fordel kan krydres med bl.a. hvidløg, chili eller karry. Mexican Casserole Proviant fremhæves som en ret, der virkelig mætter og giver en dejlig varme.

Testen er opdateret den: 1. juli 2019
Læs testen her

FAQ

Hvad er frysetørret mad?
Frysetørret mad er mad, som har været igennem en dehydreringsproces. Processen resulterer i retter, som du nemt kan have med på farten, da det ikke fylder særlig meget og kan holde længe.
Hvordan laver man frysetørret mad?
Frysetørret mad bliver lavet ved først at fryse maden ned, og derefter langsomt opvarme det,så det opfanger dampe.
Ja, det er muligt at lave frysetørret mad med en dehydrator, i vindueskarmen eller med en ovn.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme