Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Bedste haglgevær:
Find det perfekte jagtgevær til jagtsæsonen

Baseret på vores research og analyser Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

udvalgte produkter
Baseret på analyse
Udarbejdet af research-specialister Bag Adventuresports er et specialiseret hold af eksperter indenfor forbrugsgoder, hvis fornemmeste opgave er at give dig den bedste vejledning til at finde det bedste produkt til dit behov.

Når der skal aftensmad på bordet på gammeldags manér, skal du ud i naturen med dit jagtgevær og nedlægge byttet først. Vil du gerne have de bedste forudsætninger for at ramme plet, skal du have det bedste jagtgevær til formålet. Vores research-team har derfor sonderet terrænet og fundet frem til nogle af de mest fordelagtige haglgeværer på markedet, som har høstet stor ros blandt eksperter på området.

De udvalgte  jagtvåben er alle forskellige – både i forhold til pris, design og funktion. Læs med og find det gevær, der passer bedst til din næste jagt.

OBS: tidligere udvalgte produkter, som enten ikke er tilgængelige længere eller er udsolgte. Vi er opmærksomme på problemet og er i fuld gang med at lave ny research, så du kan få et overblik over de bedste produkter på markedet inden længe - de er lige om hjørnet.

Vores udvalgte haglgeværer

Seneste ændring:

Vi har rykket Beretta 690 Field I Haglgevær til outlet sektionen.

Vi har rykket Huglu 103 DE Black jagtgevær til outlet sektionen.

Vi har rykket Blaser F16 Sporting Standard riffel til outlet sektionen.

Vi har rykket Fabarm Axis RS12 Sporting Black til outlet sektionen.

Vi har rykket Beretta 686 Silver Pigeon jagtgevær til outlet sektionen.

Vi har rykket Beretta 626 E jagtgevær til outlet sektionen.

Tidligere endringer:

12. januar 2022

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De bedste i test-guiden 2023:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter på Adventuresports

Vores research team har gennemgået markedet og fundet nogle af de bedste produkter og forhandlere lige nu. Vi har partnerskaber med de fleste store forhandlere, og selvom disse kan have indflydelse på udvalget af produkterne i artiklen, beror vores anbefalinger endeligt på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

  1
 • Officielle og uvildige tests af produkter
 • 2
 • Kundeanmeldelser
 • 3
 • Specifikationer, egenskaber, fordele og ulemper ved produktet
 • 4
 • Garantier, service og omdømme hos forhandleren
 • 5
 • Viden om præferencer hos vores læsere

Vi holder disse parametre op imod pris og kvalitet og kommer med vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig. Det er vigtigt at være opmærksom på, at rækkefølgen af produkter ikke er en rangering af produkterne, men nærmere en gennemgang af nogle af markedets bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Hvad skal du overveje, før du køber et haglgeværer

 • Type: Gør op med dig selv hvilken type jagtvåben, der passer bedst til dig og dine behov. Har du for eksempel behov for en enkelt-løbet, en dobbelt-løbet, pumpgun eller halvautomatisk haglgevær?
 • Kaliber: Hvilken kaliber har du brug for?
 • Formål: Hvilket bytte vil du gerne nedlægge? Der er forskel på, om du vil jagte fasaner eller hjorte.
 • Løbet: Hvor langt et løb skal du have?
 • Brugervenlighed og størrelse: Hvor let er den at betjene, og hvor tung og stor er den?
 • Jagttegn: Husk at du skal have jagttegn, før du anskaffer dig et jagtgevær. Et jagttegn er obligatorisk, hvis du gerne vil jage i Danmark.
 • Tilbehør: Opbevar modellen et sted, hvor andre ikke kan komme til. For eksempel et aflåst skab.
 • Pris: Prisen hænger gerne sammen med type, design, mærke og kraftighed, så du får ofte, hvad du betaler for.

arrow-more

Hvad er et gevær?

Hvad gør et våben til et gevær eller en riffel? Ordene bliver gerne jongleret lidt rundt, men i den mest strikse betydning er et gevær/riffel et våben, der bliver affyret fra skulderen og ikke kun hånden.

Modsat andre våben så har geværet en riflet inderside, som er en række spiralformede mærker skåret ind i løbet. Det er de mærker, der får kuglen til at spinne rundt, når den bliver affyret. Spinnet er vigtigt, for det forstærker farten såvel som præcisionen. Du kan sammenligne det med en amerikansk fodbold. Når bolden er kastet og har et godt spin, bevæger den sig hurtigere og mere præcist – modsat hvis kastet var fladt. Det samme princip gælder for geværets skud. Og det er både vigtigt for, at dyret bliver ramt præcist og ikke lider og for, at du kan ramme plet.

Klassificering

Jagtgeværer bliver klassificeret på baggrund af kaliber og deres skydeteknik. Derfor finder du for eksempel en pumpgun, enkel-løbet, dobbelt-løbet eller et halvautomatisk haglgevær. Kaliberen refererer kort fortalt til størrelsen af den affyrede ammunition, og nummeret henviser gerne til diameteren. Jo højere en kaliber, jo kraftigere bliver skuddet. Du bør vælge kaliber såvel som ammunition i forhold til det bytte, du gerne vil nedlægge. Der er for eksempel forskel på, om du vil skyde fasaner eller hjorte. Vil du ikke gøre dyr fortræd, kan du overveje at dyrke lerdueskydning i stedet, for det er ikke levende væsener, du skyder efter.

Det enkeltløbede jagtgevær er gerne det billigste, så her behøver du ikke lede efter et haglgevær tilbud for at få finanserne til at række. Her får du kun ét skud ad gangen, så for at lade igen skal du åbne løbet og sætte en ny patron i. Det kan stjæle værdifuld tid, hvis du befinder dig i en presset situation.

Det dobbeltløbet jagtgevær kan affyre to skud efter hinanden, før du skal lade igen. Prisen er gerne lidt høj.

Pumpgun’en er mest udbredt, og den har den fordel, at du kun skal ”pumpe” på den nederste del af løbet for at gøre et nyt skud klart. Typen her er anset for værende meget præcis.

Løb

Løbet er den lange ende, der går ud fra aftrækkeren. Løb kommer i forskellige længder. Det lange løb er anset for at være meget stabilt og fordelagtigt til det forudsigelige skud, mens det korte er lettere at manøvrere med steder, hvor pladsen er trang, og hurtigere betjening er påkrævet.

For enden af løbet er mundingen, som holder diameteren i skak. Når diameteren er holdt nede, får du et mere præcist skud, hvor spredningen ikke er så stor samt en hurtigere fart. Det er en smagssag, hvad du foretrækker.

Højre eller venstre øje

Ligesom du enten er højre- eller venstrehåndet, så vil det ene eller det andet øje være dit foretrukne. Du kan støde på geværer, der er skabt til det ene eller det andet.

Brugervenlighed, størrelse og håndtering

Det kan være svært at vurdere brugervenlighed, placering og håndtering, når du handler online, så her kan du læse, hvad eksperterne mener om emnerne.

Men generelt set skal din nyerhvervelse ligge godt mod skulderen, og skæftets størrelse skal hverken være for lang eller kort. Dit hoved skal kunne beholde samme position som normalt, uden at modellen sætter det i en akavet situation.

Den generelle størrelse og tilhørende vægt er tillige vigtigt for dit valg. Husk på at du kommer til at bære rundt på det meget længe, og måske skal du have det klar på skulderen i lang tid. Derfor skal produktet ikke veje mere, end du kan håndtere.

Pris

Generelt set er et jagtgevær ikke en lille investering, så er du på budget, kan du med fordel se efter et godt haglgevær tilbud, før du køber.

Haglgeværer kan koste rigtig mange tusinde kroner, og prisen varierer utrolig meget fra enhed til enhed. Ofte er det den generelle kvalitet, bygningen, materialerne, mærket og kaliberen, der afgør prisen. Pris og præstation behøver dog ikke nødvendigvis hænge sammen – læs her gerne eksperternes kommentarer til artiklens produkter og find links til alle undersøgelser længere nede.

Det formelle

Når du investerer i et jagtgevær, skal du altid opbevare det utilgængeligt for børn og andre. Kun dig selv bør have adgang til det og sæt det aldrig fra dig, mens det er ladt. Køb en sikkerhedsboks, kabinet eller skab til det, hvor du kan placere det, når du ikke tager på jagt. Lås det forsvarligt inde.

Det kan tillige være en rigtig god ide med de rette forsikringer, når du begynder at gå på jagt. Både i forhold til dig selv og andre, der kan komme til skade. Tag en snak med dit forsikringsselskab, før du påbegynder den nye interesse.

Husk jagttegnet eller våbentilladelsen, som du kan læse mere om længere nede. Vil du gerne gå på jagt med dit jagtgevær eller haglgevær, så skal du registrere våbenet og bestå jagtprøven, før du starter. Mange steder skal du kunne fremvise et gyldigt jagttegn, før du overhovedet kan købe våbnet. Så vær gerne ude i god tid.

Fordele ved at gå på jagt

Mange rynker lidt på næsen, når de hører om jagt, for er det ikke synd for dyrene? Det er selvfølgelig en evig diskussion og et etisk spørgsmål, som der kun er et individuelt svar på.

Der er bestemt måder, hvorpå du kan engagere dig i etisk jagt, og det anbefaler eksperterne selvfølgelig også, for jagt handler ikke om at såre eller at skade dyrene.

Tidligere blev jagt anset for værende en elitær sportsgren forbeholdt de fine og rige, men sådan forholder det sig ikke længere. Det er ikke til at komme udenom, at erhvervelsen af et jagtvåben er en dyr investering, og jagttegnet er heller ikke gratis, men ellers er omkostningerne ikke så store.

I stedet kan du få masser af fordele ved jagten, som ikke kun begrænser sig til udmærkelsen ved at stræbe efter at blive den bedste skytte. Du kan også få et socialt fællesskab med andre jægere, som ofte bliver en tætknyttet gruppe, og så får du muligheden for at blive mere ét med naturen end ellers. Når du jager, befinder du dig udendørs fra tidlig morgen af, og du kan nyde stilheden og omgivelserne på en helt ny måde. Og så får du selvfølgelig chancen for selv at bringe aftensmaden med hjem helt uden at gå i supermarkedet.

Sådan bruger du dit haglgevær

Når du har fået anskaffet jagttegn og jagtgevær, skal du også bruge det. Men hvordan får du de bedste resultater? Det guider vi dig til her.

Forberedelse er vigtigt

At gå på jagt starter længe inden, at du ligger ude blandt sivene eller i skovbrynet og venter på byttet. Det starter allerede i forberedelserne derhjemme og din opfattelse af etik. At gå på jagt er ikke ensbetydende med, at jægerne holder af at se dyr dø. Nærmere tværtimod. Derfor er det først og fremmest vigtigt, at du kan skyde ordentligt, så dyret dør med det samme og ikke lider. Har du ramt dyret, og det stikker af alligevel, skal du opspore det hurtigst muligt for at gøre en ende på lidelserne. Og så skal du ikke gå på jagt som en del af krybskytteri eller fortjeneste. Det er ulovligt.

Træning forud for jagten

Den etiske jagt forudsætter derfor, at du er en præcis skytte. Præcision afhænger både at dit jagtvåben og af din egen træning. Ofte mest af det sidste. Du skal have trænet mange timer på skydebanen, før du tager ud i naturen på jagt, og du skal være fortrolig med dit våben. Du skal kunne ramme plet hver gang og have viden om, hvor på dyret du skal ramme – i den lille region omkring hjerte og lunger.

Eksperterne anbefaler, at du som udgangspunkt kun anvender ét gevær, så du ikke skal skifte imellem flere. Hvert våben har sit særpræg, og hvis du skifter frem og tilbage mellem dem, så opnår du ikke følelsen af, at modellen er en forlængelse af armen. Hold dig derfor til kun én variant.

De rigtige kugler

Ud over at vælge det rette jagtvåben, så skal du også vælge de rigtige kugler/ammunition. Som tommelfingerregel skal kuglerne passe til det bytte, du vil nedlægge. Er byttet stort – for eksempel en hjort – så gå efter den største kaliber, for som eksperterne udtrykker det, så ”er der ikke noget, der hedder for død” inden for jagtsport. Vil du gerne beholde skindet fra byttet, så gå efter kugler, der er skabt til formålet.

Det er kuglen, der dræber dyret, så derfor er det vigtigt med de rette kugler for en etisk korrekt jagt. Kuglen skal penetrere byttets pels, hud og kød og trænge helt ind til de vitale organer for at kunne dræbe dyret, og det skal foregå hurtigt og præcist, så dyret ikke lider.

Du kan læse mere om brugen af jagtvåben hos Adventure.howstuffworks.com.

Det skal du vide om jagttegn og våbentilladelse

Det er en smule kringlet at hitte rede i reglerne omkring erhvervelse af jagtvåben, og læg mærke til at reglerne svinger fra land til land. Derfor gennemgår vi reglerne for Danmark her.

Jagttegn

For at det er lovligt at gå på jagt i Danmark, skal du have et gyldigt jagttegn.

For at du kan få tegnet, skal du bestå en praktisk og en teoretisk prøve, som koster et par hundrede kroner. Du kan tidligst komme op til prøverne i det kalenderår, hvor du fylder 16 år.

Når du består den egentlige jagtprøve, skal du også bestå en våbenprøve, hvor du skyder med det jagtvåben, du vil bruge fremover. Det kan enten være et glatløbet haglgevær, en jagtriffel eller en bue. Du kan finde mere viden og tilmelde dig til jagtprøven hos Miljøstyrelsen.

Når du består jagtprøven, gælder dit jagttegn i et år. Jagt-året går fra 1. april til 31. marts. Fornyelse af jagttegnet koster også et beløb. Husk at du skal indberette dit vildtudbytte fra det forgangne år, før du kan forny jagttegnet. Det gælder tillige, hvis du ikke har skudt noget. Du foretager indberetningen til Miljøstyrelsen.

Våbentilladelse

Når du anskaffer dig et glatløbet jagtgevær, så skal du melde erhvervelsen til politiet. Det er ganske gratis. Du skal også være opmærksom på, at du skal have en våbentilladelse, når du ønsker at være i besiddelse af følgende:

 

 • Skydevåben, våbendele og ammunition
 • Knive med klinger over 12 centimeter
 • Peberspray
 • Armbrøst
 • Slangebøsse
 • Eksplosivstoffer

Ovenstående kan være relevant for dig, der går meget på jagt og gerne vil være fuldt udrustet til jagtoplevelserne. I kraft af dit jagttegn må du godt eje et haglgevær.

Det koster et beløb på omkring tusind kroner at få en våbentilladelse, og vær opmærksom på at politiet undersøger din baggrund for at se, om der skulle være grunde til, at du ikke kan få våbentilladelsen. Du skal søge om våbentilladelsen enten på Borger.dk eller hos politiet.

Læg mærke til at når du ønsker at købe et våben, så skal du enten kunne fremvise jagttegn eller våbentilladelse for at få lov til at købe det pågældende jagtvåben. Derfor kan det være en fornuftig ide at skaffe tilladelsen eller bestå jagtprøven i god tid, inden du vil købe våbnet, så du er klar til hele jagtsæsonen.

Du kan læse mere om våbentilladelse og jagttegn hos Borger.dk.

Beskrivelse af kilder og tests

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests

Ekspert- og testkilder

Shootinguk.co.uk

Shootinguk.co.uk er et stort britisk jagtmagasin, der beskæftiger sig med alt til jægeren og udendørslivet. Det inkluderer blandt andet artikler, viden, information, tips, tricks og tests af forskellige produkter til jagt- og udendørslivet. Her gælder det forskellige jagtgevær tests af modellerne Beretta 690 Field I Haglgevær, Fabarm Axis RS12 Sporting Black, Blaser F16 Sporting Standard, Huglu 103 DE Black og Beretta 686 Silver Pigeon.

Testen af Beretta 690 Field I Haglgevær blev udført: Januar 2017
Du kan se testen her

Testen af Fabarm Axis RS12 Sporting Black blev udført: August 2017
Du kan se testen her

Testen af Blaser F16 Sporting Standard blev udført: August 2021
Du kan se testen her

Testen af Huglu 103 DE Black blev udført: Februar 2009
Du kan se testen her

Testen af Beretta 686 Silver Pigeon blev udført: Oktober 2017
Du kan se testen her

FAQ

Hvad skal jeg overveje, før jeg køber et jagtgevær?
Før du vælger dit bedste jagtgevær, bør du undersøge nogle specifikke kriterier. Overvej for eksempel typen, løbet og kaliberen, som afgør det meste. Find ud af hvad hvilket bytte, du gerne vil jage og vurder størrelsen i forhold til dine præferencer. Vær også opmærksom på at du skal have et gyldigt jagttegn, før du må tage dit haglgevær i brug. Nogle af forholdene kan være svære selv at finde ud af, så her kan du med fordel læse eksperternes kommentarer. Du kan finde links til undersøgelserne nederst i artiklen.
Hvilket jagtgevær vil være ideelt for nybegynderen?
Der er flere gode varianter at finde på markedet inden for jagtvåben, og nogle er skabt til begyndere og andre til de mere erfarne skytter. Som nybegynder kan du med fordel prøve kræfter med for eksempel Fabarm Axis RS12 Sporting Black, Beretta 686 Silver Pigeon eller Beretta 626 E.
For at det er lovligt for dig at gå på jagt med et jagtgevær eller haglgevær i Danmark, skal du først have et jagttegn. Du skal bestå en teoretisk og praktisk prøve, og det koster et mindre beløb at gå op til prøverne. Erhverver du dig et glatløbet haglgevær, skal du melde det til myndighederne. Har du planer om at anskaffe dig andre våben i forbindelse med jagt, kan det være nødvendigt med en våbentilladelse.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme