Bedste Gravel cykel
De gravel bikes ifølge ekspertene

Baseret på vores research og analyser Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

udvalgte produkter
Baseret på analyse
Udarbejdet af research-specialister Bag Adventuresports er et specialiseret hold af eksperter indenfor forbrugsgoder, hvis fornemmeste opgave er at give dig den bedste vejledning til at finde det bedste produkt til dit behov.
ANNONCER Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Som cykelrytter har du højst sandsynligt tilbragt mange timer på landevejen på din racercykel. Nogle gange skal der bare lidt mere spænding og afveksling til, end hvad asfalten kan tilbyde, og her kommer gravel cykler ind i billedet.

Gravel cykler minder om en racercykel i opbygningen, men den er lavet til at kunne benyttes på grusstier og ujævnt terræn ligesom på asfalt. Det gør det til en mere alsidig cykel, og derfor er det en meget populær cykeltype i cykelverdenen lige nu.

OBS: Vores artikel fremhæver i øjeblikket kun 1 produkt, da de tidligere udvalgte produkter enten er udsolgte eller ikke forhandles mere. Vi er opmærksomme på problemet og er i fuld gang med at lave ny research, så du lige om lidt igen kan få overblikket over de bedste produkter på markedet i dag – de er lige på trapperne.

Vores udvalgte gravel cykler

MBK Octane Gravel Urban Dame

MBK Octane Gravel Urban Dame

Læs vores anmeldelse
test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De bedste i test-guiden 2023:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter på Adventuresports

Vores research team har gennemgået markedet og fundet nogle af de bedste produkter og forhandlere lige nu. Vi har partnerskaber med de fleste store forhandlere, og selvom disse kan have indflydelse på udvalget af produkterne i artiklen, beror vores anbefalinger endeligt på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

    1
  • Officielle og uvildige tests af produkter
  • 2
  • Kundeanmeldelser
  • 3
  • Specifikationer, egenskaber, fordele og ulemper ved produktet
  • 4
  • Garantier, service og omdømme hos forhandleren
  • 5
  • Viden om præferencer hos vores læsere

Vi holder disse parametre op imod pris og kvalitet og kommer med vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig. Det er vigtigt at være opmærksom på, at rækkefølgen af produkter ikke er en rangering af produkterne, men nærmere en gennemgang af nogle af markedets bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

MBK Octane Gravel Urban Dame - god allround cykel

MBK Octane Gravel Urban Dame er en gravel cykler med lav indstigning. De brede dæk gør, at du uden problemer kan køre på ujævnt terræn, mens den lave indstigning gør den velegnet til pendling til hverdag også. Derfor får du en god all-round cykel for pengene.

MBK Octane Gravel Urban Dame
  • Lav indstigning
  • 7 gear
  • Aluminiumstel

Mere om MBK Octane Gravel Urban Dame

SPECIFIKATIONER

  • 2021-model
  • Aluminiumstel
  • 7 indvendige gear
  • Rullebremser

MBK Octane Gravel Urban er tiltænkt kvinder, så derfor har rammen lav indstigning, så det er nemmere at komme af og på cyklen. 2021-modellen har en mat mørkegrå farve, der gør sig egnet til hverdagsbrug såvel som landevejs- og terræncykling.

Den kombinerer off-road egenskaberne, vi kender fra en gravel cykler med komforten fra en sportscykel.

Når du køber cyklen fra MBK er den udstyret med 28” Panaracer GravelKing SK 700 x 38c dæk. De tager dig uden problemer fra asfalt til grus og tilbage igen. Dækkene er brede og robuste, så de giver bedre komfort samt et øget greb på vejen, hvilket også er dét, der gør dem velegnet til gravel cyklen.

Der er rullebremser på både fordæk og bagdæk. Det er en nem bremse at vedligeholde, og så klarer den sig fint i alt slags vejr, så du ikke er nødsaget til at nærstudere vejrudsigten, inden du skal ud på tur.

Mens du cykler, kan du skifte mellem 7 indvendige Shimano Nexus gear via drejegrebet på styret. Hele stellet inklusiv forgaflen er lavet af aluminium, som holder cyklens totalvægt lav. Du kan få den i tre forskellige størrelser, så den passer til dig uanset om du er 162 eller 189 cm høj.

Skal du primært bruge cyklen til pendling, kan det være en fordel at investere i et bagagebærer og skærme, da det ikke medfølger.

Fordele og ulemper ved MBK Octane Gravel Urban Dame

Fordele

  • Lav indstigning
  • God til pendling
  • Brede og robuste hjul

Ulemper

  • Begrænset farveudvalg

Hvad skal du overveje, før du køber et gravel cykler

  • Steltype: Du kan typisk vælge mellem kulfiber, titanium, aluminium og stål.
  • Geartype: Der er oftest færre gear på en gravelcykel end en landevejscykel. Du skal bruge flere gear jo mere kuperet terræn, du skal køre på. Kig også på kassetten og kranksættet.
  • Dækstørrelse og -afstand: 650b dæk er gode til MTB-lignende terræn, mens 700c har mindre modstand og holder momentum bedre. De bruges typisk, hvis du skifter mellem landevej og off-road. Tjek også, hvor meget plads der er mellem dæk og stel, så der er plads til, at de stadig kan rulle selv hvis de bliver meget mudret til.
  • Bremsetype: Skivebremser er det mest populære valg, da de bremser bedre end fælgbremser. Hydrauliske bremser giver dig endnu mere kontrol over bremsningen, men mekaniske er helt fine i mange tilfælde.

arrow-more

Sådan vælger du en gravel cykel

Gravel cykler er enormt alsidige, men af samme grund er der derfor mange parametre at overveje, når du skal købe ny cykel.

Det første, du skal overveje, er, hvor du primært skal cykle henne. Selvom alle gravel-bikes er velegnet til blandet terræn, kan der alligevel være stor forskel på, om du skal køre på velholdte veje eller mere ujævnt terræn. Det påvirker, hvilken dæktykkelse du skal vælge, hvor meget stabilitet cyklen skal tilbyde og hvor meget vibrationsdækning, du ønsker.

Dernæst skal du overveje, hvad dit mål med cyklingen er. Skal du cykle konkurrerende eller blot i fritiden? Er du til de kortere ture eller lange weekendture? Det afgør, om du skal have mulighed for at montere baggage, ekstra flasker m.m. samt hvordan du skal prioritere vægtfordelingen på cyklen og den overordnede holdbarhed.

Gode overvejelser inden du køber ny gravel bike:

  • Steltype: Du kan typisk vælge mellem kulfiber, titanium, aluminium og stål
  • Geartype: Der er oftest færre gear på en gravelcykel end en landevejscykel. Du skal bruge flere gear jo mere kuperet terræn, du skal køre på. Derudover er det en god idé at kigge på, om kassetten og kranksættet opfylder dine ønsker.
  • Dækstørrelse og -afstand: 650b dæk er gode til MTB-lignende terræn, mens 700c har mindre modstand og holder momentum bedre. De bruges typisk, hvis du skifter mellem landevej og off-road. Tjek også, hvor meget plads der er mellem dæk og stel, så der er plads til, at de stadig kan rulle, selv hvis de bliver meget mudret til.
  • Bremsetype: Skivebremser er det mest populære valg, da de bremser bedre end fælgbremser. Hydrauliske bremser giver dig endnu mere kontrol over bremsningen, men mekaniske er helt fine i mange tilfælde.

Læs mere her: Bike Radar, Bicycling, Chain Reaction Cycles

Det skal du vide om gravel bikes

Hvad er en gravel cykel?
Hvor nogle cykeltyper begrænser dig, er gravel bikes udviklet til at køre på mange slags overflader. Styret og geometrien gør den oplagt til landevejskørsel, men dækkene er bredere og så er gearene lavere, så du kan fortsætte cykelturen, selvom asfalten skiftes ud med mere ujævnt terræn.

Stellet
Du kan få gravel bikes med forskellige steltyper, men de mest udbredte er aluminium og kulfiber. Aluminium er mere prisvenligt og relativt let i vægt, mens carbon er det letteste materiale, som også kan tilpasses mere på stivhed, komfort og aerodynamik. Derudover kan du også få gravel bikes i stål og titanium.

Gravel bikes ligner en racercykel, men den adskiller sig blandt andet ved, at akselafstanden er længere, mens vinklerne på stel og forgaflen er lidt mere slap. Du sidder lidt mere oprejst på en gravel bike, hvilket højner din komfort og gør det nemmere at flytte vægten rundt for at kompensere for ujævnt terræn. Generelt set kompenserer gravel bikes mere for ujævnt terræn og skarpe hjørner i opbygningen og affjedringen.

Dækkene
Dækkene på en gravel cykel er bredere end på racercykler. De vil typisk være omkring 40 mm brede. Det gør, du at du kan holde dæktrykket lidt lavere, så de er mere optimale til ujævne steder. De vil også have mere mønster end andre cykler.

650b hjul er mindre end 700c hjul. De er gode til ujævne stier, mens de giver dig samme fornemmelse som en racercykel. 700c er de mest brugte og er optimale, hvis du primært skal cykle off-road.

Bremser
I langt de fleste tilfælde vil din nye gravel bike være udstyret med skivebremser – nogle er hydrauliske, mens andre er mekaniske. De er et godt valg, for de sørger for, at du stopper jævnt og konsekvent uanset dine omgivelser.

Gear
Når du skal køre off-road, skal du bruge lavere gear end på landevejen. Derfor skal gravel cykler gerne have et 50/34t kranksæt med en wide-range kassette som minimum.

Læs også om de bedste cykelbriller og cykelsko, hvis du er på udkig efter udstyr til din gravel bike.

Læs mere her: Gran Fondo, Bike Radar, Cycling Vitality

Sådan vedligeholder du din gravel bike

For at være sikker på, at din gravel cykel er i tip-top stand, er der en række ting, du skal vedligeholde jævnligt.

  1. Dæk: Inden du kører ud, skal du tjekke, om dæktrykket er, som det skal være. Der står typisk på dækket, hvad det optimale dæktryk er. Du kan også passende tjekke, om alle bolte og skruer er strammet.
  2. Bremser: Det kan være fatalt, hvis dine bremser ikke virker, når du er ude på vejene. Tryk på bremsehåndtagene for at tjekke, at bremserne aktiverer korrekt og jævnt.
  3. Kæde: Kig på kæden og gearene. Sørg for, at de er smurte og rene. Så skifter de nemmere gear og det forlænger levetiden på reservedelene.

Sørg for, at rengøre cyklen grundigt med jævne mellemrum – hvor ofte bliver afgjort af, hvor meget og hvor, du cykler. Specielt hvis du kører på mudrede veje, skal du rengøre cyklen oftere. Brug en mild sæbe og vand – også på kæden – og rens og tør cyklen omhyggeligt. Husk at smøre kæden, når du har vasket din cykel.

Læs mere her: Rei, Ursus

Beskrivelse af kilder og tests

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Bike Radar

BikeRadar er et online magasin, der tester produkter indenfor cykling såsom cykler, reservedele, tøj og tilbehør. De giver også råd omkring vedligehold og træning, så du får det meste ud af dit udstyr. BikeRadar har anmeldt følgende produkter:

Du kan læse anmeldelsen af Specialized Diverge Comp Carbon her.

Cycling Weekly

Cycling Weekly er et britisk magasin, der siden 1891 har skrevet om, hvad der rør sig indenfor cykling. Magasinet skriver om nyheder indenfor cykelverdenen, guider dig til at få det meste ud af din træning, og anmelder produkter, så du får købt de rigtige produkter til dine behov. Cycling Weekly har anmeldt følgende produkter:

Du kan læse anmeldelsen af Specialized Diverge Comp Carbon her.

Feltet.dk

Feltet.dk har testet Principia Gravel Alu Claris. Læs anmeldelsen her

Cycling Tips

Du kan læse anmeldelsen af Trek Checkpoint SL 7 eTap her.

Du kan læse anmeldelsen af Cannondale SuperSix EVO CX her.

Bicycling Australia

Du kan læse anmeldelsen af Trek Checkpoint SL 7 eTap her.

Bike Rumor

Du kan læse anmeldelsen af Cannondale SuperSix EVO CX her.

FAQ

Hvilken gravel cykel skal jeg vælge?
Den bedste gravel bike vil afhænge af, hvordan du skal bruge den og hvor meget den må koste. Vi kan anbefale cykler fra Specialized, Trek, MBK, Principia, Cannondale og Bergamont. Vi kan specielt anbefale MBK Octane Gravel Urban Dame.
Hvad skal jeg overveje, før jeg køber en gravel bike?
Når du skal købe ny gravel bike, skal du kigge på steltypen, geartypen og kassetten hertil. Du skal sørge for, at der er god plads til brede dæk og at fælgene er god kvalitet. Endelig kan du kigge på bremsetypen i forhold til dine foretrukne måde at cykle på.
Er en gravel bike værd at have?
En gravel bike er oplagt til dig, der gerne vil veksle mellem landevejs- og off-roadcykling. Den minder meget om en racercykel, men har dæk, der minder om en mountainbike. Derfor kan den bruges på forskellige slags terræn og kan også bruges til pendling.
Hvordan rengør man en gravel bike?
Vask din gravel bike med jævne mellemrum. Brug vand og en mild sæbe og vask den over med en svamp. Husk også at fjerne fedt fra kæden. Rens og tør cyklen omhyggeligt og giv kæden en ny omgang smørelse, og så er du klar til at komme ud og cykle.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme